Nieuw item

Ziekenhuiszorg, maar dan thuis - Joep, Verpleegkundige VTT

17 May 2023

'Wij bieden dezelfde zorg als in het ziekenhuis, maar ik merk dat mensen thuis veel meer zichzelf en ontspannen zijn.’

Joep Sterrenburg werkt als verpleegkundige bij het Verpleegtechnisch Thuiszorg Team. Dit regio-overstijgende team verricht bijzondere handelingen waar specialistische kennis voor nodig is en biedt zo ziekenhuiszorg bij mensen thuis. Voor Joep is dit het allermooiste werk dat hij ooit heeft gehad.

Een gespecialiseerd team

Deze functie in het Verpleegtechnisch Thuiszorg Team is me op het lijf geschreven. Binnen het team voeren we verpleegtechnische handelingen uit die minder vaak voorkomen in de wijkteams. We verzorgen bijvoorbeeld mensen die kanker hebben en in een intensief behandelingstraject zitten. Of die antibiotica of voeding via de bloedbaan toegediend krijgen. Dankzij onze zorg kunnen we ziekenhuiszorg opvangen en soms zelfs voorkomen. Ook bieden we ondersteuning aan mensen in hun laatste levensfase. Het is mooi om te zien dat ze met onze zorg thuis in hun vertrouwde omgeving kunnen sterven. Binnen ons team werken we heel zelfstandig, maar tegelijkertijd is er veel contact. Met het ziekenhuis en huisarts, maar zeker ook met de regioteams die de basiszorg leveren. 

De ware uitdaging

En toch zit de uitdaging hem voor mij niet in de complexiteit van de zorg, maar juist in het contact met mensen. We schakelen continu. Elke voordeur die je binnenkomt, is weer een begin van een nieuw verhaal. Je stapt letterlijk iemands wereld binnen. Als je bijvoorbeeld ziet dat iemand een verzameling heeft, dan weet je dat er een verhaal schuilt achter elk item. Door daarover in gesprek te gaan, kun je mensen gerust stellen. Ik merk dat ik veel meer contact met mensen heb, nu ik bij ze thuis kom. Niemand wil in het ziekenhuis zijn, dus patiënten zijn daar meer gespannen. Dat is voor mij een wezenlijk verschil en hetgeen mijn werk zo mooi maakt: thuis zijn mensen veel meer op hun gemak en blij met de zorg die ze krijgen. 

Een bijzondere route

De weg die ik heb afgelegd om uiteindelijk in dit team te komen is niet helemaal standaard. Ik heb techniek gestudeerd en daarin een aantal jaren gewerkt. Na een paar jaar begon ik het sociale en creatieve aspect te missen. Ik kon toen een leer-/werktraject volgen in het ziekenhuis en ik kwam er al snel achter dat dat beter bij me paste. Dat interpersoonlijke contact vond ik prettig en ik voelde dat ik meer mezelf kon zijn. In het ziekenhuis heb ik lang op de Intensive Care gewerkt. Het technische aspect van deze afdeling trok me aan en het ging me ook goed af. Die vaardigheden gebruik ik nu nog in mijn werk. 

Een brede blik

Maar mijn baan binnen het Verpleegtechnisch Thuiszorg Team vraagt meer van me dan alleen mijn kennis en kunde als verpleegkundige. Gewoon je handelingen uitvoeren is in deze rol geen optie. Een heel belangrijk deel van ons werk is doorvragen, signaleren wat er in een gezin speelt en filteren. Als iemand aangeeft dat hij pijn heeft, is het dan werkelijke pijn of is er bijvoorbeeld sprake van angst? En kan een naaste de mantelzorg aan? Onze blik is breder dan de concrete vraag die voor ons ligt. Daar ligt ook onze waarde: wij zijn de ogen en oren van de artsen en we spelen een belangrijke rol in de ondersteuning en begeleiding van mantelzorgers.  

Vacatures

Heb je interesse in het Verpleegtechnisch Thuiszorgteam van ZuidZorg? Bekijk onze vacatures voor het Verpleegtechnisch Thuiszorgteam.

ZuidZorg uses cookies to remember certain preferences and align jobs interests.Learn more.
Close