Onze collega's, vertellen

Marleen vertelt, Verpleegkundige in de wijk

Algemeen
3 February 2021

‘De mooiste zorg vind ik de terminale zorg’.

Marleen Hellings (40) woont in Best met haar man en 2 dochters van 11 en 9 jaar en is Verpleegkundige in de wijk in regio ZuidZorg West. Zij vertelt:

‘Ik ben geboren voor de zorg. Altijd een helper geweest, vroeger op school al. Het was dus geen verrassing dat ik verpleegkunde ging studeren. Ik moest erg mijn best doen om de theorie te leren, maar in de praktijklessen was ik altijd een van de beste, ik ben echt een doener.
Na mijn opleiding wilde ik in het ziekenhuis gaan werken. Dat klonk wel stoer vond ik. Bij het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven kwam ik terecht op de afdeling interne geneeskunde. Daar werk je ook met mensen met een chronische ziekte, net zoals je in de thuissituatie ziet.

Toen mijn oudste dochter naar school ging, ben ik verder gaan kijken. Die nachtdiensten zag ik niet meer zo zitten. Ik dacht als eerste aan ZuidZorg, ik zag hun autootjes regelmatig door Best heen rijden. Bij ZuidZorg kun je kiezen tussen de ochtenden (met of zonder) middagen, de avonden of de nachten. Maar ook als je 8 uur per dag wilt werken, is dat in mijn team geen probleem. Ze luisteren goed naar je persoonlijke situatie en samen wordt gekeken wat mogelijk is.    

Iedereen is erg begaan met elkaar bij ZuidZorg. Laatst had ik een vervelende situatie meegemaakt bij een cliënt, ’s avonds belde de directeur me op om te vragen hoe het met me ging en kon ik mijn verhaal bij haar kwijt. Dat doet je toch goed. Helaas werd ik half mei 2020 positief getest op corona en heb ik een lange tijd thuis moeten zitten. Ze hebben alle begrip en geduld. Terwijl dat geduld bij mij inmiddels wel op was en ik gewoon weer aan het werk wilde. Toch had ik een nare nasleep ervan met allerlei kwaaltjes en ging dat lang niet. Ze bellen nog vaak hoe het met me gaat en denken met me mee. Het was fijn om niet het gevoel te hebben gepusht te worden. 

Omdat de zorg in het begin van de eerste coronagolf werd afgebouwd om besmettingen te voorkomen, had ik tijd over en ik wilde me toch nuttig maken. Ik heb me toen aangemeld bij een cohort-afdeling in Best, waar patiënten met het virus verpleegd werden. Een paar weken bikkelhard gewerkt. Het was schrijnend om te zien dat stervende mensen geen bezoek meer mochten ontvangen.

Terminale zorg

De mooiste zorg vind ik de terminale zorg. Een cliënt kreeg te horen dat hij uitgezaaide kanker had en nog maar een paar dagen te leven. Hij takelde heel snel af maar wilde perse thuis blijven en niet in het ziekenhuis sterven We kunnen dan heel snel schakelen.
We hebben een hoog/laag bed geregeld voor beneden in de woonkamer. In samenwerking met de huisarts hebben we een katheter ingebracht en een morfine-pomp om de pijn te bestrijden. Familie kunnen we dan ontzorgen want ze kunnen ons 24/7 bellen als er iets is. Die laatste 3 dagen heeft hij zonder pijn en heel intens met zijn familie doorgebracht en hij is rustig ingeslapen. Het maakt mij gelukkig om daaraan bij te kunnen dragen.’

ZuidZorg gebruikt cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor wervingsdoeleinden. Daar hebben we wel eerst jouw toestemming voor nodig. Lees meer over ons cookiebeleid.
Alleen noodzakelijke cookies