Onze collega's, vertellen

Een nieuwe carrière, beginnend als leerling verpleegkundige - Remco

1 August 2023

'Als leerling kom ik bij kwetsbare mensen thuis. Dat is soms spannend, maar gelukkig kan ik rekenen op de steun van mijn collega's.’

Na twaalf jaar in de marketing- en communicatie had Remco Verhezen het gevoel dat er iets ontbrak. Hij zocht meer zingeving in zijn werk en dus besloot hij verschillende mogelijkheden te bekijken. Uiteindelijk zegde hij zijn baan op en startte een duale opleiding Verpleegkunde. Als leerling verpleegkundige in dienst bij ZuidZorg ging een compleet nieuwe wereld voor hem open.

Weg achter het veilige bureau

Toen ik eenmaal had besloten dat ik de duale opleiding Verpleegkunde wilde volgen, moest ik een leerwerkplek zoeken. Het toeval en een onderbuikgevoel brachten me in de wijkverpleging. In de wijk is geen dag hetzelfde. Het ene moment ben ik bezig met wondzorg, dan overleg ik met de huisarts en daarna verzorg ik iemand in de laatste dagen van het leven. In het begin was het best onwennig. Na jarenlang veilig achter mijn computer op kantoor, kwam ik ineens thuis bij mensen die zorg nodig hebben. Past dat wel bij mij? Kan ik het wel aan? Natuurlijk schoten dat soort vragen de eerste weken door mijn hoofd. Maar in mijn wijkteam bij ZuidZorg kreeg ik een fijne begeleiding. En dat stelde me gerust. 

Iemand écht vooruit helpen

De stap naar de zorg heeft me veel gebracht. Ik haal nu meer voldoening uit mijn werk. Nooit meer marketingplannen die op de plank liggen verstoffen. Als ik nu bij iemand naar buiten stap, heb ik een tastbaar resultaat. Ik heb iemands stoma verwisseld, klaargemaakt voor de dag of meegedacht over het gebruik van hulpmiddelen. Ik heb iemand echt vooruit geholpen en dat doet me goed. Ik vind het ook heerlijk om op de fiets van cliënt naar cliënt te gaan. Dat geeft me de tijd om even af te schakelen. Het feit dat mijn werktijden nu onregelmatiger zijn, maakt dat ik wat meer moet puzzelen om het thuis allemaal te regelen. Maar ergens vind ik het ook wel prettig dat niet elke week hetzelfde is. 

Veel geleerd in korte tijd

Komende zomer werk ik drie jaar bij ZuidZorg. De eerste weken liep ik met collega’s mee. Ik was toen vooral aan het observeren. Daarna ben ik al zelf dingen gaan oppakken. Eerst onder begeleiding, maar al snel had ik mijn eigen routes, al kan ik natuurlijk nog altijd een beroep doen op collega’s als dat nodig is. Aan de ene kant ben ik dus nog steeds een leerling. Ik zie dat ik nog veel te leren heb en neem ook echt de tijd voor mijn studie en mijn ontwikkeling. Maar aan de andere kant verbaast het me ook hoe snel ik in deze rol gegroeid ben. Alles was nieuw en toch voelde het heel snel vertrouwd. 

Opgebouwde ervaring

Hoewel ik op nul begon in de zorg, zie ik dat de levens- en werkervaring die ik meenam toen ik startte ook waardevol was. Bepaalde vaardigheden die ik me als communicatieprofessional eigen heb gemaakt, gebruik ik nog steeds. Ik zie zeker parallellen met mijn vorige werk. Als communicatieprofessional was het bijvoorbeeld belangrijk om vooruit te denken en het grote plaatje te zien. Wat willen we bereiken en welke obstakels kunnen we op ons pad tegenkomen? Feitelijk is dat wat ik nu ook doe voor de cliënten. Als verpleegkundige denk je constant vooruit. Hoe kan het ziektebeeld zich ontwikkelen, welke wensen heeft de iemand en wat moeten we organiseren om de cliënt te ondersteunen? Naast vooruitdenken is mijn talige achtergrond erg handig. Ik weet hoe belangrijk het is om de juiste woorden te kiezen en wat ervoor nodig is om bijvoorbeeld slecht nieuws te brengen of voorlichting te geven.

Mogelijkheden te over

In principe volg ik mijn hele opleiding binnen ZuidZorg. Maar omdat ik ook ervaring op wilde doen in een ander deel van de zorg, heb ik een tijdje meegelopen in het Máxima Medisch Centrum op de afdeling psychiatrie. Het was goed om te merken dat ik de kennis en ervaring, die ik in de wijk heb opgedaan, ook op andere plekken binnen de zorg kan gebruiken. Ik doe dingen zolang ik ze leuk vind. Voorlopig is de wijkverpleging mijn plek, maar met mijn diploma kan ik straks alle kanten op en dat voelt fijn. Ja, er is nog genoeg te leren binnen de zorg. 

Interesse

Heb je interesse om als Leerling bij ZuidZorg aan de slag te gaan? Bekijk onze Opleidingsplaatsen.

ZuidZorg gebruikt cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor wervingsdoeleinden. Daar hebben we wel eerst jouw toestemming voor nodig. Lees meer over ons cookiebeleid.
Alleen noodzakelijke cookies