Onze collega's, vertellen

Bente vertelt, Wijkverpleegkundige

Algemeen
6 February 2021

'Werken in de wijkzorg is zó dynamisch en geen enkele dag is hetzelfde, dat maakt mijn werk zo leuk.’

We gingen mee met Bente, al 5 jaar Wijkverpleegkundige, op haar bezoek bij haar cliënt mevrouw Kolen:

'Mijn moeder werkte in de verpleging en had altijd mooie verhalen. Toch wist ik niet zeker of ik ook wel in de zorg wilde gaan werken. Onderwijs trok me ook wel. Voordat ik een keuze ging maken, heb ik een jaar in Amerika gestudeerd. Toen ik terugkwam, wist ik het, ik wilde verpleegkunde studeren. 

Pas tijdens mijn opleiding kwam ik erachter hoe leuk ik het vak vond en dat ik de juiste keuze had gemaakt. Ik mocht stage lopen bij ZuidZorg. Het voelde als een warm bad. Ik werd goed begeleid en het klikte erg goed met mijn collega’s. Ik was superblij dat ik na mijn opleiding mocht blijven.

Het is jammer dat veel mensen denken dat ons vak vooral bestaat uit mensen wassen en steunkousen aantrekken. Het is zoveel meer dan dat. Je komt op zoveel verschillende plekken, bij zoveel verschillende mensen, die zoveel verschillende vormen van zorg nodig hebben. Die diversiteit en de zelfstandigheid in de wijk spreken mij enorm aan. 

Zelforganiserende teams

Bij ZuidZorg is iedereen erg betrokken, niet alleen bij de cliënten, ook bij de medewerkers. Er zijn korte lijntjes en we werken met zelforganiserende teams. Dat houdt in dat je binnen de gestelde kaders vrij wordt gelaten. Met problemen kun je altijd terecht bij je teamcoach. Hij/zij coacht je dan en helpt je zelf na te denken hoe je het beste met de situatie kunt omgaan. Dat is een groot verschil met een manager die zegt wat je moet doen. 

Omgaan met de corona-maatregelen vond ik in het begin wel lastig. Snel schakelen was noodzakelijk. In de eerste golf hebben we zorg afgebouwd, alleen medische noodzakelijke zorg werd nog verleend. Dat hield in dat we bij cliënten die geen complexe zorg nodig hadden i.p.v. elke dag nog maar 2 x per week kwamen. Vergeet niet dat voor een deel van deze cliënten, wij soms de enige zijn die ze zien op een dag. Het was heel dubbel, het was zo wel veiliger, maar we maakten ons ook zorgen om hun eenzaamheid. Gelukkig was er veel begrip vanuit de cliënten en belden we ze vaker om te vragen hoe het ging. We worden goed om op de hoogte gehouden vanuit ZuidZorg. Regelmatig een update via een nieuwsbrief. 

Werken in de wijkzorg is zó dynamisch en geen enkele dag is hetzelfde, dat maakt mijn werk zo leuk. Ik begeleid ook veel leerlingen en stagiaires. Het is grappig om te zien dat ze stuk voor stuk binnenkomen met het idee van ‘ouderenzorg is suf en duf’ en dat ze vrij snel zo enthousiast worden. Of ik hier met pensioen ga weet ik nog niet, maar voorlopig zit ik lekker op mijn plek.'

ZuidZorg gebruikt cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor wervingsdoeleinden. Daar hebben we wel eerst jouw toestemming voor nodig. Lees meer over ons cookiebeleid.
Alleen noodzakelijke cookies