Onze collega's, vertellen

Ramon en Niels vertellen, Verpleegkundige in de wijk en Wijkverpleegkundige

Algemeen
4 February 2021

‘Je hoort veel over ‘zelforganiserende teams’ maar dat zijn wij ook echt. Wij bepalen als team zelf wat we willen en wat er gebeurt.’

Ramon Sebregts (27) is sinds 3 jaar Verpleegkundige in de wijk en Niels Mennen (28) is sinds 7 jaar Wijkverpleegkundige. Beiden zitten ze in Team Valkenswaard, regio ZuidZorg West. Zij vertellen:

Niels

'Toen ik nog jong was en mijn oma hulpbehoevend werd, kwam ik in aanraking met de zorg. Sindsdien wist ik dat ik in de zorg wilde gaan werken. Ik startte met de Verzorgende IG opleiding en mocht tijdens stages bij diverse zorgorganisaties rondsnuffelen. Thuiszorg leek me toen maar niks, het meelopen en alleen maar bezig zijn met steunkousen en douchen. De moeder van een vriend van me werkte bij ZuidZorg. Zij had al vaker aangegeven dat thuiszorg veel leuker was dan ik dacht en dat ik dat zelf maar eens moest komen ervaren. Dat heb ik toen gedaan. Ik heb daarna meteen gesolliciteerd als avond en oproepkracht en werd aangenomen. 

Nadat ik mijn MBO verpleegkundige opleiding afgerond had, heb ik een jaar fulltime gewerkt. Toen begon het bij me te kriebelen om ook nog HBO-V te gaan doen. Dat heb ik toen aangegeven en na een selectieprocedure mocht ik vanuit ZuidZorg die opleiding gaan volgen. Helemaal top!'

Ramon

'Ik was afgestudeerd als kok, maar was nog erg zoekende naar wat ik echt wilde. Tijdens open dagen trok de opleiding Zorg van het Summa College mijn aandacht. Dat ben ik toen gaan doen en in mijn laatste jaar kwam ik voor mijn stage bij ZuidZorg terecht. Dat beviel zowel mij als ZuidZorg erg goed en ik ben er niet meer weggegaan. 

We krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen een wijkverpleegkundige en een verpleegkundige in de wijk. Een verpleegkundige in de wijk heeft een MBO zorg-opleiding genoten en een wijkverpleegkundige is HBO opgeleid en is eindverantwoordelijke voor de zorg die geïndiceerd en geleverd wordt. 

Zelf bepalen wat er gebeurt

Je hoort veel over ‘zelforganiserende teams’ maar dat zijn wij ook echt. Wij bepalen als team zelf wat we willen en wat er gebeurt. In het begin was dat soms wel even zoeken maar we hebben een goede weg gevonden. Het werkt erg prettig. En als we ergens niet uitkomen, kunnen we altijd terecht bij onze teamcoach, die ons dan meehelpt bij het zoeken van een oplossing. ZuidZorg loopt erg voorop op het gebied van ‘eigen regie’, en dat geldt voor zowel de medewerkers als voor de cliënten. 

Het coronavirus is voor ons best pittig. In de eerste golf niet zozeer qua werkdruk in de zorg, want de niet noodzakelijke zorg werd afgeschaald om besmettingsgevaar te voorkomen. Maar achter de schermen was het aanpoten. Sowieso om z.s.m aan de nodige beschermingsmaterialen te komen, protocollen opstellen en veel overleg met huisartsen en mantelzorgers. We moesten samen afwegingen maken welk risico voor de cliënt groter is: gaan we toch 2 x per dag naar een cliënt met het gevaar dat we het virus meenemen, of doen we dat niet waardoor de steunkousen niet aangetrokken kunnen worden en er de kans bestaat op een hartfalen?

Gelukkig waren de meeste cliënten erg begripvol voor de maatregelen. En de mantelzorgers vonden het ook fijn, zij stelden soms zelf voor dat we uit voorzorg minder zouden komen. Het is in een paar gevallen zelfs goed geweest voor de hoe wij dat noemen ‘positieve gezondheid’, bijvoorbeeld dat de cliënt weer zelfstandiger is geworden. 

Vanuit ZuidZorg worden we continu goed op de hoogte gehouden over de maatregelen en protocollen. Toch moet je zelf die theorie wat op papier staat, vertalen naar de praktijk. We overleggen veel binnen het team: Lang leven het videobellen!

Geen dag is hetzelfde

Geen dag is hetzelfde en dat maakt ons werk zo interessant. Ook het begeleiden van leerlingen geeft ons veel energie. Bij ZuidZorg is veel mogelijk op opleidingsgebied. Wij brengen onze kennis en ervaring over en wij leren ook weer van de leerlingen. Met een frisse blik vragen ze waarom we zus doen en waarom we dat niet zo doen, dat houdt ons ook weer scherp. 

Veel studenten kiezen na hun studie voor werken in het ziekenhuis. Dat klinkt nu eenmaal spannender dan werken in de wijkzorg. Wij weten nu uit ervaring dat werken in de wijk veel afwisselender. Ook bouw je een echte vertrouwensrelatie op met je cliënten. Dus ons advies: kom eens meelopen bij ZuidZorg en kom er dan zelf achter welke richting je het meeste aantrekt.'